flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки на "Viber"

17 лютого 2023, 14:05

15 лютого 2023 року Державним підприємтсвом "Інформаційні судові системи" у відповідності до наказу ДСА України № 28 від 23 січня 2023 року повідомлено про реалізацію та запуск в промислову експлуатацію механізму направлення повісток учасникам процесу у вигляді повідомлень в додаток "Viber". Державне підприємство «Інформаційні судові системи» повідомляє про випуск 17.02.2023 оновленої версії програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду, яка передбачає запровадження додаткового каналу електронної комунікації судів з учасниками судового процесу. Мова йде про розширення способів надсилання судових повісток і викликів у вигляді електронних повідомлень.

Так, на додачу до вже традиційних SMS-повідомлень, реалізовано можливість надсилання повісток і викликів за допомогою месенджера Viber. Відтепер, при відправці повістки в електронній формі за замовчуванням перевірятиметься наявність додатку "Viber" за номером телефону. У випадку, якщо за даним номером телефону додаток буде доступний, то повідомлення буде направлено на "Viber", а якщо додаток "Viber" за номером телефону не зафіксовано, повістка буде надіслана вже існуючим шляхом, у вигляді SMS-повідмлення.

Реалізація цієї спільної ініціативи ДП «Інформаційні судові системи» і ДСА України у повній мірі відповідає вимогам процесуального законодавства та спрямована в першу чергу на економію коштів бюджету. Середня вартість відправки однієї повістки для суду буде значно нижчою, оскільки для відправки однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення (проти 5-6 SMS-повідомлень в середньому та 15 як максимум).

Відповідне нормативне підґрунтя закладено у оновленому Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, затвердженому наказом ДСА України від 23.01.2023 № 28 https://dsa.court.gov.ua/dsa/inshe/14/N_28_23.