flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги виборців!

22 жовтня 2020, 10:10

У неділю, 25 жовтня 2020 року, в усій Україні вперше відбудуться місцеві вибори за новим виборчим законодавством.

Шановні виборці, якщо Вас не включено до списку виборців, або Ваші дані вказані невірно і  Ви не встигли звернутися до відділу ведення реєстру виборців, не хвилюйтеся, можете звернутися до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії - з адміністративним позовом щодо уточнення списку виборців.  Відповідно до ст.274 КАС України, така позовна заява подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Проте зверніть увагу, що позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування, тобто до 22 жовтня 2020 року включно.

Згідно зі статтями 273, 275, 276 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій або рішення, дії чи бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, які порушують законодавство про вибори та референдум мають суб'єкти виборчого процесу, якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі.

        Позовну заяву може бути подано до суду у строк, встановлений частинами 6-8 статті 273 КАС України, а саме:

- позовні заяви може бути подано до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії у п'ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності;

- позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, можуть бути подані до до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії у п’ятиденний строк, але не пізніше двадцять другої години дня, що передує дню голосування;

- позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, можуть бути подані до  місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Такі адміністративні справи місцевий загальний суд як адміністративний суд   вирішує у 2-денний строк після надходження позовної заяви. Якщо адміністративна справа надійшла до суду до дня голосування, то судді розглядають її протягом 2 днів, але не пізніше ніж за 2 години до початку голосування. Справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування, а справи, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, судді розглядають протягом 2-х днів після надходження позовної заяви.